Ramak Kala Olayı: İş yerinde meydana gelen; çalışan, iş yeri ya da iş ekipmanını zarara uğratma potansiyeli olduğu hâlde zarara uğratmayan olaylardır. Günlük hayatımıza bu durumları uyarlarsak kıl payı veya neredeyse olarak adlandırabiliriz.
Islak zemine basıp kayarak düşmeniz, çalışma alanındaki kablolara takılıp düşmeniz vb. olaylar bir iş kazasıdır, ancak ıslak zemine basıp “nerdeyse düşüyordum” veya “düşmekten kıl payı kurtuldum” denmesi bir Ramak Kala Olayı’dır. Bu basit örneklere bakılırsa yaşanan ramak kala olayları iş kazasının habercisi durumundadır. Eğer yaşanan olayı bildirmez/engellemezsek bir dahaki sefere iş kazası ile karşılaşabiliriz.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereğince; her türlü ramak kala olayların kayıt altına alınması gerekmektedir. Bu tip olayların kayıt altına alınarak raporlanması iş kazalarını önlemek için hayati önem taşımaktadır. Çünkü Ramak Kala Olayları’nın bildirilmesi, ileride yaşanabilecek iş kazaların tespit edilmesi ve önlenmesi için büyük önem taşımaktadır.
İstatistiklere göre her 300 ramak kala olayında 29 yaralanmalı kaza, her 29 yaralanmalı kazada 1 ölümlü veya ağır yaralanmalı kaza gerçekleşmektedir. Bu bakımdan ramak kala kayıtlarının tutulması iş yerinde iş kazalarının önlenmesi adına hayati önem taşımaktadır.
Ramak Kala ve Tehlikelerin Bizim İçin Önemi
İbn Haldun Üniversitesi olarak üniversitemiz içinde karşılaşılan fakat bizim bilgi sahibi olamadığımız ramak kala ve tehlikeli durumlardan haberdar olmamız ve bu durumların tekrarlanmaması için alınacak önlemleri belirlememiz gerekmektedir. Burada önemsiz olarak görülen bir olayın ve tehlikenin bildirimi ile, ileriki zamanlarda oluşabilecek büyük bir kazanın önüne geçilebilir. Bu sebeple yapacağınız geri dönüşlere önem veriyoruz.